Leo's weblog

Amiga 4000 motherboard overhaul

Last month I discovered that the sound of my Amiga 4000 desktop computer did not work. The battery backed clock also did not keep the right time any more. Time to get it overhauled. As I do not have enough skills for this I asked in the A1k.org forums for someone to carry this out. Luckily it was the user milo who wanted to do that for me.

As you can see from the pictures below (before and after) he did a terrific job in a very short time and did'nt ask too much for it. Recommended.
He used ceramic capacitors in stead of the usual electrolytic ones. These ceramic capacitors cannot leak. He also replaced the battery with a coin type.  I'm very happy with the result. Thanks milo!

Internal HDMI cable Vampire V2 Amiga 600

Every owner of a Vampire V2 for the Amiga 600 knows the problem: the Vampire has HDMI out but the positioning of the connector is not very useful. The floppy is in the way using normal HDMI cables/connectors. Besides, normal HDMI cables are way too inflexible.

Some time ago I stumbled upon this. Not cheap but promising. So I ordered one and tested it. I think it's a very nice solution to the problem.


In the mean time I have desoldered the RF-modulator from the A600 motherboard. So I can now find a way to attach the outgoing cable connector to the motherboard.

New Vampire V2 for the Amiga 600

After a very long wait of about 8 months I finally got my Vampire V2 for the Amiga 600. I wanted to test this beast immediately  and put it in one of my A600's. In the first A600 the board wouldn't stay solid on the processor of the A600 and because of that the Vampire only wanted to run when pressing it with my thumb on the CPU. I also detected a flaw in the A600 that I have to inspect later.

I decided to try it on a second A600 and there the board popped on the CPU and stayed rocksolid. I used the screws of V1 to keep it there. My first impression is that it does not feel as a great improvement from V1 of the Vampire. Figures tell me it is a lot faster though. And it has nice extras: microSD slot (which works but the driver is very buggy at the moment), HDMI port (works good but you have to manage the cable and connector in the cramped A600 case) and 128MB RAM.
A flaw of the board is also that it won't cold boot with a network adapter in the PCMCIA-port. I have to pull it out, boot, use CardPatch and reboot to get the adapter going. V1 of the board has this problem too.

But all in all: a very nice accelerator for the Amiga 600! More to come for the A500/A2000 and A1200. Thanks to the Vampire and Apollo team!

HDMI with VGA-adapter on my Dell monitor:

VIC-20 S-video adapter

Some guy from Germany sells this s-video adapter for the VIC-20. It's purpose is to improve the picture quality of red, cyan, green, yellow and purple colors.

I installed it on the second VIC-20 I've got. The first one doesn't have the VIC1 socketed. It worked OK but The picture wasn't much of an improvement. Maybe that's because of the Revision C of the motherboard (assy 324003). The VIC1 chip isn't in a RF shield but just sitting on the motherboard.

Comparing both VIC's I noticed that the second VIC-20 I've got has not only the two-prong PSU connector, but also the squair characters ont he keyboard keys:

Didn't notice this before and I like it! It seemed to me the case was never opened, although very yellow.

New network device for the Amiga

Crasbe from a1k.org crafted a new network device for suitable for every Amiga computer with OS2.0+.
It's a set of self developped PCB's and some parts that are readily available. There are different versions for A1000 and other Amiga computers. The NIC has a flashchip and can be flashed with the use of an USBasp device.

I have build this piece of hardware but haven't succeeded yet in getting it working.

Eventually it worked by using the plipbox.device version 0.5 in stead of 0.6 as advertised. Deflating the plipbox.device version 0.6 ZIP-file on the Amiga in stead of the PC, finally makes it work with version 0.6!

CommentList